Dorota Górka
08 Maj

Światowy Dzień Walki z Rakiem Jajnika 🌸

8 maja obchodzimy Dzień Walki z Rakiem Jajnika 🌸

Zbilansowana dieta jest jednym z najważniejszych czynników w prewencji chorób onkologicznych, dlatego w dzisiejszym poście kilka słów na ten temat 👇

 

Jakie czynniki z diety mogą być naszym sojusznikiem w prewencji chorób nowotworowych?

 

Co jeść? Czego unikać i na co zwrócić szczególną uwagę?

 

🥦   Wysoka podaż warzyw i owoców- zarówno antyoksydanty występujące w kolorowych warzywach i owocach, jak i zawartość błonnika pokarmowego mają potwierdzoną skuteczność w walce z niektórymi rodzajami nowotworów. Warto zwrócić uwagę na warzywa krzyżowe, takie jak: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzepa, gorczyca, które obfitują w glukozynolany, substancje zawierające siarkę. Związki te mają silne działanie hamujące proces nowotworowy.

🥗  Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego  - działać może prebiotycznie dbając o rozwój cennych bakterii jelitowych. Produkty zawierające błonnik pokarmowy prawdopodobnie wykazują działanie ochronne w stosunku do nowotworu jelita grubego. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które powstają w wyniku fermentacji w jelicie, a przede wszystkim kwas masłowy, są czynnikami, które mogą wpłynąć na zatrzymanie cyklu komórkowego komórek zmienionych nowotworowo.

🍞  Produkty razowe o niskim IG - Dieta wysoko przetworzona o wysokim ładunku glikemicznym sprzyja rozwojowi otyłości powiązanej z chorobami nowotworowymi, jak i powstawaniu guzów.

🐠  Odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych omega-3 - Kwasy z rodziny n-3 mogą przyczynić się do zmniejszenia zachorowalności na schorzenia nowotworowe, między innymi gruczołu sutkowego, jelita grubego, trzustki, gruczołu krokowego, płuc i żołądka.

🍰  Niska podaż przetworzonych produktów - izomery trans KT, barwniki, wzmacniacze smaku zawarte w tego rodzaju produktach działają pro-nowotworowo.

🥛  Fermentowane produkty mleczne - Produkty dostarczające wapnia prawdopodobnie wykazują działanie ochronne przed chorobą nowotworową jelita grubego. Dodatkowo zawierają bakterie kwasu mlekowego.

 

Dodatkowo warto zwrócić uwagę na:

 

🥓  Obróbkę kulinarną - Potencjalnie rakotwórcze są potrawy: pieczone, smażone, grillowane, a także żywność przetworzona, peklowana.

🍅  Wartość energetyczną diety - otyłość i nadwaga wynikające z nadwyżki kalorycznej wiążą się z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy, gruczolakoraka przełyku, raka piersi po menopauzie, trzonu macicy, nerki, raka trzustki oraz najprawdopodobniej zwiększają ryzyko rozwoju raka pęcherza moczowego.

🍿  Stopień przetworzenia i pochodzenie żywności - niektóre dodatki do żywności (np. błękit pantotenowy, azotan (III) sodu, azotan (V) sodu, butylohydroksyanizol) w większej ilości mogą mieć działanie rakotwórcze. Warto więc zadbać o to, by żywność była jak najmniej przetworzona i naturalna a jej skład był możliwie najkrótszy.

🥜   Świeżość produktów - rakotwórcze aflatoksyny najczęściej występują w niewłaściwie przechowywanych ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych, orzechach, suszonych owocach (figach, rodzynkach), olejach roślinnych i przyprawach (pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma).

 

Jeśli natomiast nie wiesz jak skorzystać z tej wiedzy w praktyce lub trudno Ci zaplanować zdrowe posiłki na parę dni do przodu to zapraszam na konsultacje dietetyczne po których otrzymasz 30 dniowy plan żywieniowy dopasowany do Twoich potrzeb.

Na wizytę możesz umówić się przez kalendarz online, wizyty odbywają się stacjonarnie lub przez poradnię internetową 👇

https://gorka.dobrydietetyk.pl/moja-poradnia/rezerwacja-przez-internet/

 

 

Twój komentarz




POKAŻ